diumenge, 14 de juliol del 2013

Locucions i expressions llatines PAU 2013: fem d'escriptors, d'actors o de cantants

Tal i com vaig explicar a l'entrada  El hit de l'estiu: el Latin Style, de tot el temari de llatí per a les PAU, treballem amb més detall l'apartat de "Locucions i citacions llatines" a 2n de batxillerat.

Quan presento aquest llistat de llatinismes a classe, els divideixo equitativament en blocs i setmana rere setmana els alumnes els aniran treballant amb la intenció d'entendre'ls, contextualitzar-los i, sobre tot, incorporar-los  en la seva parla habitual.

Una de les primeres feines que fa l'alumne és triar de quina manera els vol treballar. Al mateix moment que els ensenyo el llistat de llatinismes, també els explico els diferents tipus d'exercicis que poden triar per posar-los en pràctica:
  1. Llatinismes i literatura.
  2. Llatinismes i imatges.
  3. Llatinismes i música.
  4. Llatinismes i TVsèrie.
"Llatinismes i literatura" ha estat la forma més utilitzada pels alumnes d'aquest curs per a treballar aquestes locucions i citacions llatines. L'alumne fa un escrit setmanal, que pot tenir un fil conductor o no, tot incloent els llatinismes en el seu escrit amb un ús i context correctes.

A continuació en les següents entrades trobareu els diferents treballs que han realitzat els alumnes de 2n d'aquest curs 2012-2013. Aquest tipus d'exercicis ja el vam posar en pràctica a l'aula durant l'any anterior i els vaig ensenyar quin havia estat el resultat per tal que es poguessin "inspirar" i deixar anar la seva imaginació i ploma escriptora cap a escenaris variats i creatius.

D'aquell curs dos van ser els relats que van néixer d'aquella pràctica:

Alba Boix i la seva Clàudia Secunda de Màntua

La Clàudia, una nena de família patrícia romana ubicada a Màntua, ens explica la seva vida i la seva descoberta al món dels adults. Des de la seva innocència ens farà una passejada arqueològica per indrets, costums i hàbits de l'antic món romà.

Àlex Domènech i els secrets de confessió al Pare Domènec
L'Àlex ens narra les converses del Pare Domènec amb els seus fidels en ple secret de confessió. Uns diàlegs amb rima, plens de paraules i frases al més pur estil antic incorpora els llatinismes d'una forma natural, amena i atrevida.
Un cop vistos els exemples que van fer els companys el curs anteriors ara arribava el moment de deixar volar la imaginació. El resultat el teniu en les entrades posteriors.

Treballs de recerca 20-21

 Avui s'han entregat els treballs de recerca d'aquest curs. Els treballs que han estat en format bloc són: . A la recerca de la feli...