dimarts, 19 de maig del 2020

Lidia Vendrell, El viatge de l'aprenentatge. Llatinismes i literatura.



Hola, em dic Lidia Vendrell Hidalgo, visc a Barberà del Vallès i tinc 18 anys.

Estic cursant segon de Batxillerat a l’Institut Can Planas, després de sis anys al mateix centre aquest és l’últim curs!

Sóc una persona molt curiosa, tinc moltes inquietuds i m’agrada molt aprendre. Sóc molt ambiciosa i constant, m’agrada tenir tot organitzat i pensat amb antelació. Sóc una persona molt social, m’agrada molt fer esport i conèixer paisatges diferents, per això vaig decidir fer els llatinismes sobre viatjar.

No m’agrada la gent que vol quedar bé amb tothom i que no és sincera. M’agraden les persones intenses, que diuen el que pensen i que es mostren com són.

El meu treball és un blog on parlo sobre el que cal planejar per viatjar com per exemple la compra de bitllets d’avió, la reserva de l’allotjament i de diversos països i continents. En primer lloc vaig triar aquest tema perquè podia aprendre sobre la resta de països del o ciutats darreu del món i per altre costat vaig pensar que com és un tema molt divers seria més senzill introduir llatinismes de diferents àmbits.

 Valoracions de lexercici dels llatinismes
·    El dia que vaig fer la presentació de lexercici a classe, què et va semblar, a priori, la idea de fer aquest treball?
 A priori la idea em va semblar molt interessant, ja que els llatinismes són un contingut que entra a selectivitat, per tant quan vas explicar el treball em va semblar molt bona idea perquè aquest treball en principi podria pujar notablement la nota i a la vegada assolim el coneixement molt directament.

·    Quina idea inicial vas tenir per a fer? Lhas portat a terme durant totes les setmanes o vas canviar d'idea? Per què?
 La idea inicial va ser fer llatinismes en vídeo amb la meva germana petita, però vaig decidir que era difícil quadrar els nostres horaris per gravar i per crear el guió.
Així que vaig decidir fer llatinismes i literatura. Per decidir quin tema triar vaig pensar en les coses que m’agrada fer, vaig estar a punt de parlar dels esports perquè és el que més m’agrada fer però vaig rumiar bé i em vaig adonar que podia ser molt difícil introduir els llatinismes. Llavors vaig decidir parlar sobre els viatges i tot el que això comporta, vaig triar aquesta idea i la vaig portar a terme des del principi fins al final.


·    Què et va fer decidir fer aquest treball de la manera que lhas fet? Don vas treure la idea?
 Vaig decidir fer aquest treball perquè tenia clar que volia fer-ho d’alguna cosa que m’agradés, ja que és molt llarg i ocupa molt de temps. Llavors dins de les possibilitats que hi havia vaig concloure que la més senzilla en referència al fet d’introduir els llatinismes que eren d’àmbits tan variats i en el tema de viatjar es pot parlar de cultures, política, economia...
La idea em va venir de pensar en les coses que m’agrada fer i molt aviat em vaig recordar que abans de fer viatges la meva família i jo dediquem un cert temps a llegir blogs, recomanacions... i això és una cosa que m’agrada molt. Vaig pensar que fer escrits d’aquest tipus no era gens fàcil perquè calia informar-se prèviament, etc.
Però ho vaig decidir i així ho vaig fer.

·    Com thas organitzat: quan els feies, com, quin procés seguies per a escriure'ls (buscar informació, com sorgia la idea del què parlar, com tinspiraves.....).
 Per triar sobre què parlar cada setmana al començament vaig fer com una mena de guió per tenir les idees clares. És cert que no l’he seguit al 100% però em va servir per tenir una idea. Abans de començar a escriure buscava informació a diferents pàgines, llegia guies de viatge, blogs... i amb la informació que treia configurava el meu propi escrit. Per tal d’inspirar-me i ficar-me a la situació el que feia moltes vegades era mirar fotografies, vídeos, escoltar música dels diferents països; al principi era senzill inspirar-se perquè la motivació és recent però a mesura que van avançant les setmanes i el volum de treball del curs la situació pren dificultats.

·    Opinió del que tu has fet, del que han fet els teus companys, del que faries ara si tornessis a començar o del que no faries....
 Personalment, em sembla que he fet un bon treball, que cada setmanes he fet l’entrega de manera puntual i que he intentat de totes formes possibles introduir els llatinismes el millor que he sabut.
Del treball dels meus companys no en sé gairebé res, només que han tingut alguna dificultat per fer-los, com tots.
Em va costar bastant triar el tema sobre el qual fer els llatinismes, per tant no sé si el canviaria. Potser canviaria el format però penso que el contingut no el tocaria gens.

·    Penses que has aprés llatinismes? Has incorporat algun a la teva vida, als teus escrits, a la teva parla....?  Thi fixes més quan escoltes o llegeixes algun? Quins than quedat gravats?
 Penso que sí que he après el significat d’alguns llatinismes però no de tots. A la meva vida no he afegit cap d’aquests i no escolto ni llegeixo cap normalment així que penso que no m’hi fixaria.
Dels que més em recordo són idem, dura lex sed lex, carpe diem, rigor mortis, mea culpa i peccata minuta.

·    Què canviaries de la forma de treballar els llatinismes: els mesos durant els quals es treballen, la forma dentrega, la forma de treballar-los, les correccions...?
 Canviaria la durada que es treballen els llatinismes, és un treball molt extens, que treu molt de temps setmanalment. Penso que si el treball es conformés de tal manera que no impliqués fer un minitreball cada setmana potser es gaudiria més.
Penso que les correccions són massa estrictes, que en part està bé que hi hagi uns criteris de correcció tan marcats però per altra banda crec que hi ha un component molt important que és la subjectivitat, que personalment penso que a l’hora de posar una nota no hauria de tenir cap paper.

·    Has consultat el nostre blog daula Per Càstor i Pòl·lux!” en algun moment? Per a què?
 No.

·    Creus que aquest treball tha ajudat en daltres aspectes que no siguin pròpiament el del treball dels llatinismes (escriptura, expressió, imaginació, creació, organització...).
 M’ha ajudat a millorar l’escriptura, ja que cometo menys faltes que abans; a millorar la forma d’expressar-me i sobretot a organitzar-me, perquè si no ho hagués fet no hauria pogut treure endavant el treball.

·    Has descobert algun aspecte en tu mateix que no sabies? (capacitat de treball, de redacció, creativitat...).
 He descobert que tinc una gran capacitat de treball, per altre costat també m’he adonat que no sóc gens creativa i que si no estic inspirada sóc gairebé incapaç de redactar res amb sentit.

·    Aquest exercici tha suposat una càrrega massa gran de treball amb tot el que suposa el curs? Si és que sí, creus que està compensat dalguna manera?
 Sí, penso que no he gaudit el treball a causa de la pressió del curs i la dificultat que comporta intentar introduir certs llatinismes, cosa que pot arribar a frustrar una mica. Des de la meva experiència no m’ha compensat de cap manera fer el treball, ja que considero que no m’ha pujat nota, sinó més aviat el contrari, a més de ser una pressió constant que portem setmana rere setmana.

·    Valoració lliure personal: a favor, en contra, el que ha suposat aquest treball, comenta, valora, emocionat o enrabiat... digam....el que vulguis...amb amor (of couse!).
Per últim dir que en poder triar, no tornaria a fer aquest treball, ja que he hagut d’invertir moltes hores a pensar i en crear cada setmana el treball. Pel que fa a les notes tampoc m’ha compensat, ja que el temps que he invertit a fer els llatinismes el podria haver invertit a estudiar llatí, cosa que segurament hagués estat més profitosa de cara a millorar les notes als exàmens en comptes de crear els llatinismes i que m’abaixin la nota.
Per altre costat, em sembla que si només hi ha l’opció de treballar els llatinismes d’aquesta forma, quan és contingut de les PAU, fa que sigui gairebé obligatori fer-los.
En conclusió vull aclarir que ha estat útil fer el treball, ja que avui dia sóc capaç de reconèixer molts llatinismes però el fet de realitzar el treball no m’ha agradat, més aviat ha estat una gran càrrega i tampoc m’ha compensat parlant del tema notes.




https://issuu.com/dioscurs6/docs/lidiavendrell-llatinismes1-11

Treballs de recerca 20-21

 Avui s'han entregat els treballs de recerca d'aquest curs. Els treballs que han estat en format bloc són: . A la recerca de la feli...