diumenge, 15 de febrer del 2009

Dies Sancti Valentini

Ahir va ser Sant Valentí. Podem estar en acord o en desacord del que suposa avui dia una data com aquesta, però sempre és interessant entendre i aprendre l'origen d'aquestes festes populars.
Al segle V, el papa Gelasi I va instituir aquesta festa cristiana amb la finalitat de que es deixés de celebrar la Lupercalia (15 de febrer) festa pagana on els lupercs, entre d'altres coses, assotaven les dones per tal que fossin fèrtils. També a mitjans de febrer acabava el Gamelió, mes grec que anava des de mitjans de gener a mitjans de febrer, durant el qual se celebrava el casament de Zeus i Hera. Com es pot veure tant una com altra celebració pagana tenia alguna cosa que veure amb la unió de parella i que ambdues confluïen en aquestes dates de febrer.
Aprofitant que ens trobem amb una festa d'arrels grecoromanes, els alumnes de clàssiques han fet un muntatge amb diferents apartats:
  • Origen del dia de San Valentí: el Gamelió, les Lupercalia, la història de San Valentí, la Candelària (2 de febrer, festa en la que es demana protecció contra la mort i la fertilitat, la mateixa que procurava Faune Luperc).
  • Afrodita/Venus i Eros/Cupido: el seu mite, simbolisme i representacions.
  • Poemes d'amor i desamor en grec, llatí, català, castellà, anglès i francès.
  • Cors amb expressions amoroses en llatí, grec i altres llengües actuals.
  • Objectes diversos relacionats amb l'amor.

Agraeixo moltíssim a la professora Charo Marco, amb seu blog Calíope, i a la professora Amparo, amb el seu blog La llama de Vesta que possessin a la disposició de tothom aquests fantàstics materials que han estat font d' inspiració del nostre muntatge.



3 comentaris:

siete-mares ha dit...

Fantàstic!!! Està bé posar una mica de romanticisme a les aules. M'ha encantat el vostre muntatge .FELICITATS!!!

Isabel Fdez. ha dit...

Moltíssimes gràcies!!!
Prou bé que saps que és la primera vegada que faig un muntatge per aquesta data, però la veritat és que ha estat una experiència divertida i relaxant.
De tant en quant és molt sa que entrin aires diferents a l'aula.
Ara anem a pel proper i amb la teva col·laboració!!!

Fernando Lillo ha dit...

Isabel, ya tienes en mi blog los enlaces corregidos sobre el Taller de grafitos amorosos. Te lo dejo aquí de todos modos:
http://www.culturaclasica.com/colaboraciones/lillo/taller-grafitos-amorosos-pompeya.pdf

Treballs de recerca 20-21

 Avui s'han entregat els treballs de recerca d'aquest curs. Els treballs que han estat en format bloc són: . A la recerca de la feli...